گرافیک در برابر دود
11 اسفند 1396 340 بازدید
سیگار چیزی بدی است. هرکس چیزی غیر از این بگوید خودش بد است. در نتیجه بر هر ایرانی که در رگهای خود خون آریایی به جریان انداخته است، لازم است که با پدیده شوم سیگار و سیگارکشی به هر شکل که از دستش برمیآید مقابله، مبارزه و برخورد کند. یکی از راههای مبارزه با این پدیده شوم استفاده از طرحهای گرافیکی در تبلیغات علیه سیگار است. گرافیستهای متعهد و غیردودی کشور باید با ارائه طرحهای جذاب و تاثیرگذار و نصب آن بر روی پاکتهای سیگار، مبارزه با سیگار را به نحو احسن به منصه ظهور برسانند.
بر اساس این مهم، چندی پیش آییننامهای به تصویب رسید که بر اساس آن، برچسب روی جلد سیگارها هر شش ماه یکبار باید تغییر کند و در گام نخست نیز روی پاکت سیگار، تصویری درج خواهد شد از «کودکی که بر اثر قرار گرفتن در معرض دود سیگار دچار مشکلات تنفسی شده و زیر دستگاه قرار دارد.»
پس از ابلاغ این آییننامه، موجی از شور و شعف، هنرمندان رشته گرافیک را فرا گرفت. این هنرمندان متاثر از موج یاد شده پس از مشورت با کارشناسان غیردودی رشتههای تصویرسازی، روانشناسی و نفرتانگیزی، طرحهایی بدیع، خلاقانه و تاثیرگذار را برای ادامه قضیه به دستاندرکاران امر پیشنهاد کردند. امید است با استفاده از این طرحها بر روی پاکت سیگار، معدود سیگاریهای باقیمانده که هنوز در اثر طرح قبلی موفق به ترک نشدهاند، به راه راست هدایت شوند و استعمال دخانیات را به کلی رها کنند. تصاویر یاد شده به شرح زیر است:
ـ تصویر مردی که داشته سیگار میکشیده و خوابش برده و تمام خانه و زندگیاش بر اثر آتش سیگار سوخته و الان با شش سر عائله توی خیابان زندگی میکند و هوا هم سرد است. رنگ آمیزی تصویر با استفاده از رنگهای سرد و بهرهگیری از سوررئالیسم مزمن، سردی و یخبستگی، فضا را به سیگاریهای ارجمند القا میکند.
ـ تصویر زنی که شوهرش سیگاری بوده و برای همین از او طلاق گرفته و چون پدرش هم معتاد بوده از خانه فرار کرده و به راههایی کشیده شده که از سر و وضعش معلوم است، اما در طرح، قابل کشیدن نیست. در این تصویر با بهرهگیری از فضاپردازی سینمای ناتورالیستی و اجتماعی سیاهنما، فلاکت حاضر در صحنه به مخاطب القا شده، زمینه ترک سیگار در شخص سیگاری نهادینه میگردد، لابد.
ـ تصویر مردی که بر اثر سیگار کشیدن دندانهایش اول زرد و بعداً قهوهای و بعداً سیاه شده است و حالا میخواهد با خمیردندان [...] مسواک بزند و خوب شود. طراحی صحنه سرویس بهداشتی با استفاده از رنگهای زرد، خاکستری و قهوهای سوخته، کثافت سیال در فضا را مستقیماً در روح فرد سیگاری داخل میکند و تاثیر طرح را به اعلیدرجه متصاعد مینماید.
[ این تصویر علاوه بر ایجاد نفرت از سیگار، با تبلیغ خمیردندانهای داخلی، جنبه درآمدزایی دارد که بهتر هم هست هر طور حساب کنید.]
ـ تصویر فرشته مرگ که دارد به زور و با فشار سیگار به آدم تعارف میکند. تم کلی تصویر با بهرهگیری از زیباییشناسی سریالهای معناگرا ـ اجنهمحور - جنبه ماورایی طرح را در راستای آرمانشهر بدون دود به تمامی جلوهگر میسازد.
خبرهای تکمیلی تکذیب شده حاکی از آن است که روابط عمومی شرکت دخانیات از کلیه مردم، اعم از گرافیست و غیرگرافیست، تقاضا کرد طرحهای نفرتانگیز و منزجرکنندهشان را برای اجرا روی پاکتهای سیگار به نشانی مربوطه، که تا این لحظه اعلام نشده است، ارسال کنند و از جوایز نفیس شامل صدها باکس سیگار خارجی بدون عکس بهرهمند گردند.
امید مهدینژاد
شاعر، نویسنده، روزنامه نگار و طنزپرداز